top of page

Орбан најављује додатно пооштравање мера на границама

Услови преласка мађарске границе морају се дефинитивно пооштрити и увести строжија правила за путовања, због наглог ширења епидемије корона вируса, рекао је мађарски премијер Виктор Орбан у данашњем интервјуу Радио Кошуту.


Према Орбану, "и пословни људи морају да схвате да актуелне вирусне инфекције захтевају радикалне мере, чак и када је реч о службеним путовањима ван граница ЕУ", рекао је Орбан.


Он је приметио да "многи људи планирају путовања на егзотична одредишта, која су у тренутним околностима постала финансијски приступачнија" и напоменуо да су неке од актуелних мутација корона вируса пореклом из Африке.


Током протекла 24 сата у Мађарској је регистровано 4.668 нових случајева инфекције, а 123 особе су изгубиле живот. Укупно је 451 особа на респиратору, од 5.027 људи који су на болничком лечењу. На располагању је 15.831 болничких кревета, а 2.296 је опремљено респираторима, рекао је Орбан.


Он очекује да ће се број инфицираних драстично повећати у наредним недељама, што ће, како је рекао, драстично оптеретити здравствени систем. Орбан је апеловао на Мађаре да се региструју за примање вакцине против корона вируса, рекавши да ће сви кандидати добити прву дозу до католичког Ускрса. То би, каже он, резултирало највећом стопом вакцинације у Европској унији.


Упитан о могућим правним поступцима због кршења закона ЕУ у вези са делимичним затварањем граница, Орбан је рекао да свака земља мора да се заштити, али и да одржи проток роба потребних за вођење економије. Он каже да је, иако би више волео да може да брани Европску комисију, то тело заслужило укор због губљења времена у покушајима да набави вакцине јефтиније. Закључио је да мађарска стратегија треба да се заснива на националном праву да лиценцира и примењује вакцине различитих произвођача.

Kommentare


bottom of page