Орбан: Најуспешнија деценија у веку

Према речима мађарског премијера, он, за разлику од политичке левице, није наклоњен повећању пореза током периода економске кризе. Владе и локалне самоуправе требало би да смање порез у време кризе, а банке би такође требало да се укључе у ову акцију, продужењем мораторијума на отплату зајмова, каже Орбан.


"Протекла деценија била је за Мађарску најуспешнија у последњих сто година, а наредних десет година могло би бити и боље“, рекао је премијер Виктор Орбан у интервјуу Радио Кошуту: "Налазимо се пред важним периодом и ово би могла бити фантастична година, чак иако се њени први месеци и даље буду чинили јадним, због ограничења која постоје у циљу сузбијања вируса корона".


„Невероватно брзо ћемо прећи на узлазну путању“, рекао је Орбан, говорећи о мађарској економији. По њему, и глобална економија би могла кренути на раније непредвиђени ниво раста, који ће, како је рекао, Мађарска морати да надмаши.


"Мађарска је спремна да постане дигитализована кружна економија, која ће бити способна да прерађује сопствени отпад. Земља ће смањити емисију угљеника на радикално низак ниво, имаће пуну запосленост и стопу раста приметно већу од западне половине Европске уније. Напредоваће и народ; живеће у већим домовима и имаће више деце", рекао је Орбан.


Према његовим речима, до краја деценије профит мађарских предузећа која инвестирају ван земље, мораће да буде једнак профиту који страна предузећа износе из Мађарске. Орбан је рекао да, за разлику од политичке левице, не верује у целисходност повећања пореза током периода економске кризе. Владе и локалне самоуправе требало би да смање порез у време кризе, а банке би такође требало да се укључе у ову акцију продужењем мораторијума на отплату зајмова, рекао је Орбан.


По њему, нису све локалне самоуправе схватиле важност смањења пореза, али је додао да ће предузећа бити способна да запосле више људи само ако се смањи њихов јавни терет. Предузећа треба довести у положај у коме могу да запосле што више људи, рекао је премијер.


Орбан је истакао да је његова влада била успешна у спасавању радних места током првог, а такође и другог таласа пандемије, напомињући да је у том периоду било "само 60.000 мање запослених него пре годину дана пре избијања пандемије". Када је у питању незапосленост, Мађарска се пореди само са Чешком и Немачком, додао је он.


Премијер је рекао да је такође важно што је Мађарска успела да настави реализацију свог програма подршке породицама у виду стамбених погодности и поново уведе исплате 13. пензије.