Орбан: Не верујемо више Веберу!

У интервјуу објављеном у недељу, у конзервативном немачком листу "Велт", премијер Мађарске Виктор Орбан поново оптужује Манфреда Вебера, шефа Европске народне партије (ЕПП), да је "вређао мађарски народ". "Изгубили смо поверење у њега“, каже Орбан.


Орбан каже да је пристао да подржи Веберову кандидатуру за место председника Европске комисије, на састанку у Будимпешти пре две године, али да је два дана касније немачки политичар јавно изјавио да не жели да дође на ту функцију мађарским гласовима.


„Овде су сви питали каква је ово особа. Да ли мисли да смо ми Европљани друге класе? Ова афера није везана за мене, већ за вређање мађарског народа. Изгубили смо поверење у њега“, рекао је Орбан.


Он каже да је проблем више у ЕПП-у то што Вебер жели исту врсту коалиције у Бриселу као што је она између хришћанских демократа (ЦДУ) и Социјалдемократске партије (СПД) у Берлину: "Ускоро човек неће моћи да види разлику између конзервативаца и социјалиста“, рекао је Орбан, додајући да ЕПП мора да сачува свој „хришћанско-конзервативни карактер“.


Он сматра да Европски парламент, који је интервенисао у процесу допуне буџета ЕУ и опоравка, знатно прецењује своју улогу. Рекао је да ЕП "мисли да има већи легитимитет од националних парламената", што је "велика грешка".


„Желимо да будемо део снажног савеза националних држава, који се придржава уговора. Брисел није далеко од тога да постане Москва", рекао је Орбан, правећи поређење између механизма владавине права, „без објективних критеријума“, који је европска комесарка Вера Јурова желела да уведе, и идеолошких упутстава које је издавао Централни комитет у Москви, у време комунизма.


"Права дебата треба да се води по питањима породичне политике, миграционе политике и у сфери културе", закључио је Орбан.