Орбан: Не желимо мешање становништва

Мађарски премијер Виктор Орбан поновио је да његова влада не подржава нови пакет за мигранте и избеглице, који је Европска комисија представила средином недеље. "Не мислимо да би мешање муслиманског и хришћанског друштва могло да буде миран процес и да би могла да пружи сигурност и добар живот људима“, рекао је он.


У интервјуу Ројтерсу, Орбан је рекао да Будимпешта неће пристати ни на шта што би могло довести до тога да Мађарска буде у обавези да прими људе који долазе са Блиског истока или Африке.


„То је врло проблематична тачка. То није ништа друго већ само преименовано пресељење, што ми увек одбијамо. Ова тачка није прихватљива за мађарски народ“, рекао је он, додајући да би се захтевима за азил требало бавити "у жаришним тачкама, ван граница ЕУ".


Ипак, он је рекао да је добро што су "неки табуи сада нестали“ и поздравио то што је већи акценат стављен на повратак у који немају право на азил у ЕУ, у њихове домовине.


„У Мађарској смо врло строги по овим питањима, јер не бисмо желели да имамо паралелно друштво, отворено друштво или помешану културу. Не мислимо да би мешање муслиманског и хришћанског друштва могло да буде миран процес и да би могла да пружи сигурност и добар живот људима“, рекао је он.


Орбан је одлуку Велике Британије о изласку из Европске уније назвао храбром, али рекао је да Мађарска не може себи да приушти да иде тим путем, јер је превише уско интегрисана у ЕУ. Рекао је да је ЕУ сама крива за резултате британског референдума, због начина на који се односила према тој земљи.


„Правили смо грешке, страшне грешке. Брегзит је храбра одлука Британаца о сопственом животу и ми то сматрамо доказом величине Британаца. У Мађарској постојао висок ниво подршке ЕУ, упркос многим нашим споровима са другим државама чланицама око питања као што су миграција и владавина закона", истакао је мађарски премијер.


Орбан је рекао да би ЕУ требало да укине санкције против Русије. Мађарска влада не види смисао да намеће даља ограничења у вези са тровањем опозиционог политичара Алексеја Наваљног, рекао је Орбан, али је додао да, ако заједница треба да покрене такве санкције, Будимпеште је спремна да их размотри.


Орбан је рекао да ће мађарска влада промовисати развојне пројекте и смањити порезе како би подстакла националну економију након епидемије корона вируса: "Концентришемо се на инвестиције, јер ако имамо њих, имамо и посао“, рекао је.


Одговарајући на питање о курсу форинте, која у последње време нагло слаби, Орбан није изнео јасан став о тој теми, рекавши да су таква питања у надлежности Народне банке Мађарске: „Ако погледате бројке мађарске економије у последњих неколико година, оне су сјајне, а делимично је то заслуга националне банке“, рекао је он.