Орбан: Није нам опозиција главни противник, већ Џорџ Шорош

"Џорџ Шорош и медији, новинари, активисти и невладине организације које он финансира, чине добро организовану мрежу, сличну војничкој, пресвучену у цивилна одела, која ће нападати владе са очигледним упутствима из њеног центра", рекао је Виктор Орбан у интервуу државном радију.Једна од главних тема данашњег интервјуа Виктора Орбана државном Радио Кошуту, био је амерички бизнисмен мађарског порекла Џорџ Шорош. Премијер је и овом приликом поновио да су главни политички противници владе "Шорош и његови сарадници", а не мађарска опозиција.


"Овај круг представља већу претњу земљи и влади од опозиције", рекао је, додајући да је Шорош раније предузео "три главна маневра, усмерена на пљачке земље". Шорошева финансијска империја, по Орбану, има за циљ да "оствари утицај на владине одлуке". Он је констатовао да се "нажалост, мађарска опозиција ујединила са Шорошем".

Коментирајући нови буџет Европске уније, Орбан је позвао на праведну расподелу терета, рекавши да, имајући у виду ДБП, Мађарска тренутно уплаћује више новца у буџет ЕУ по глави становника, него Холандија или Немачка.


Што се тиче епидемије коронавируса, Орбан је рекао да ће вирус вероватно стићи до Мађарске и да се влада припрема за ту борбу иако, како је навео, у земљи још нема потврђених случајева. "Мађарска има опрему спремну за идентификацију вируса и епидемиологе међународне репутације, а постоји и 24-часовни дежурни систем, као и скрининг систем на граничним прелазима, са посебним фокусом на аеродроме", додао је Орбан и позвао Мађаре на сарадњу и уздржавање од путовања у подручја у којима је присутан вирус.

Када је реч о "националним консултацијама", које би требало да буду реализоване средином марта, Орбан је рекао да ће затражити мишљење грађана о одштетним тужбама због лоших услова у затворима, питањима дискриминације Рома у школи у мађарском селу Ђенђешпата и превременим пуштањима осуђеника из затвора.

"Очекујем и међународну расправу о тој теми. Мађарска је део међународног система правосуђа и таква питања не заустављају се на државним границама. Не улазим у питање да ли је то добро или лоше“, рекао је премијер.

Говорећи о многобројним парницама за одштету због лоших затворских услова, које је назвао "затворским бизнисом", Орбан је рекао да је Мађарска потписница међународних уговора који су с правом забранили мучење затвореника. "Међутим, међународни судови су дефинисали мучење на начин који се сукобљава са осећајем правде код људи, па се сада криминалцима плаћа по милион форинти, јер се жале на величину ћелије или недовољно проветравање. Затворски бизнис је обухватио око 12.000 случајева и то је очигледно уносан посао, који треба зауставити", рекао је Орбан и позвао Мађаре да попуне упитнике, како би "Мађарска могла да заузме став о томе, на основу широких националних консултација".