top of page

Орбан одбацио могућност увођења обавезног војног рока

Уочи предстојећих европских избора, мађарски премијер Виктор Орбан је у интервјуу за "Мандинер" рекао да је, без обзира на то ко ће седети у којој европској парламентарној групи, најважније питање колико ће бити изабрано "проратних" посланика, а колико оних који су за мир. Уједно је потврдио да увођење војног рока у Мађарској није у плану.Орбан је рекао да је потребно учинити све што је могуће да се спречи ширење рата између Русије и Украјине. Сматра да су из украјинске националне перспективе логични покушаји ескалације рата и тврди да су Украјинци сматрали да што више земаља укључе у рат против Русије, то су им веће шансе за победу.


„Мађари, међутим, знају да морају да се држе подаље од рата, јер је увлачење у њега противно мађарским националним интересима. Улози избора су јасни: рат или мир. Односи снага су сада секундарни, јер ћемо победити на овим изборима", рекао је он.


Орбан тврди да неће одбити сарадњу са левичарима "под условом да су за мир" и да је најважнији задатак "одупрети се напорима који имају за циљ припреме за оружану интервенцију ван територије НАТО-а“. Он је истакао потребу за институцијама које су промировне и које имају за циљ унапређење конкурентности, рекавши да позиције у ЕУ треба да попуне политичари који желе да спроводе ову политику.


Он је потврдио да увођење обавезног војног рока није на дневном реду у Мађарској, истичући да НАТО гарантује колективну одбрану својих чланица, тако да „Мађарска може себи да приушти луксуз да има само професионалну војску“. Коментаришући опаске лидера Европске народне партије Манфреда Вебера о регрутацији у Европи, Орбан је рекао да Вебер жели „европску царску војску“. Одбацујући ту идеју, мађарски премијер је рекао да би то подразумевало „регрутовање наших војника у царску војску, а онда бисмо однекуд добили вести о томе шта се дешава са мађарским дечацима на фронту“.


Рекао је да је Мађарској потребна сопствена војска и да се „одговорност одлучивања о крви Мађара не може пренети ни на једно царство“. Поручио је Немачкој да би требало да буде „више уздржана“ и приметио да та земља „искоришћава то што је највећа у Европској унији и враћа се да говори са позиције снаге“.


Орбан је рекао да постоји „природно пријатељство“ између Немаца и Мађара, додајући, истовремено, да би немачки опрез био оправдан у вези са питањима Холокауста, слања оклопних возила на бившу совјетску територију и миграције.


„Немци желе да подстакну миграцију и натерају нас да је прихватимо, желе да нам кажу са ким треба да живимо заједно, али су у прошлости желели да нам кажу с ким не треба да живимо заједно и одвели су Јевреје“, рекао је Орбан.


Додао је, међутим, да постоји потреба за сарадњом у европској војној политици, која би могла да подразумева координиран развој европске војне индустрије „у националном оквиру“, заштиту тржишта европске војне опреме тако да Европљани купују оружје једни од других, координацију војних стратегија, као и европски одбрамбени савез, заснован на националним доприносима који би деловао слично као и НАТО.


Орбан је критиковао наступ председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен, рекавши да се „заглавила између опција да буде и да не буде политичарка" и да је то изазвало невоље“.


"Потребан нам је председник Комисије који зна да смо ми његови послодавци“, рекао је Орбан.

Comments


bottom of page