Орбан: Одгајамо децу као Homo Christianus

Отварајући нову средњу школу, чији је оснивач Реформатска црква у Будимпешти, премијер Виктор Орбан је рекао да су школе кључне за најзначајније вредности када су деца у питању: како су повезана са породицом, мађарским духом и својим полом.


„Не можемо избећи питање које вредности би требало да воде нашу децу и њихов приступ породици, националности, чак и сопственом полу“, рекао је Орбан на свечаности у реформатској Основној школи и гимназији "Демјен Иштван Рожакерти", у 22. кварту Будимпеште.


Позивајући се на познатог свештеника Реформатске цркве Ендреа Ђокошија, Орбан је рекао да "нам је хришћанска слобода додељена да одгајамо децу као Homo Christianus, посвећену њиховој вери, породици, нацији и ближњима".


Говорећи на славској миси, премијер је рекао да је државно финансирање црквених школа уродило плодом "у смислу образовања и културе свих Мађара, као и бриге за породице, рањиве, старије, сиромашне и болесне људе“. Такође, сарадња између цркве и државе помогла је „изградњи нације и мађарских заједница изван граница матичне државе“, додао је он.


Рекао је да је садашња генерација имала три задатка: спасити и обновити све оно што су Мађари створили у протеклом миленијуму у Карпатском басену, као што је реконструкција цркава, школа и друштвених објеката, али и изградња нових цркава и школа у Мађарској и изван њених граница. Црква и држава, додао је, биле су савезнице у „изградњи јаке одбрамбене линије, како бисмо од следеће генерације створили добре хришћане и Мађаре“, рекао је он.


Садашња генерација, према Орбану, мора пажљиво да одабере „шта преноси следећој генерацији, како би одржала традиције које нас повезују са Мађарима из прошлог миленијума. Школе су једно од најважнијих места за усађивање мађарског идентитета ученицима, рекао је он.


Орбан је приметио да је 22. кварт Будимпеште први где је Реформатска црква отворила дечји вртић. Раније је црква преузела основну школу, а сада, „можемо да захвалимо и за ову средњу школу“, рекао је он и додао да је протестантска средња школа последњи пут у Будимпешти отворена пре 77 година.