top of page

Речи хвале за односе са Србијом

Једна од тема којој се мађарски премијер Виктор Орбан посветио у данашњем интервјуу Кошутовом радију, била је и спољна, односно регионална политика његове владе.Према речима Виктора Орбана, Мађарска ће се убудуће више посветити својим геостратешким интересима и сарадњи са околним државама. Како је рекао, раније је постојала снажнија геостратешка димензија мађарске политике и "било би добро када би се такав начин размишљања вратио".


- Мађарска се и даље налази ту где је била у време свог формирања. Немци, Руси и Турци још увек су овде, поред нас. Какве односе имамо са њима, то је главно питање. Уложили смо 10 година у спречавање да Мађари буду изоловани од својих суседа и због тога смо и ми и они морали да се променимо. Никада нисмо имали тако добаре односе са Србима и Словацима као данас. Уместо да тражимо савезништва споља како бисмо радили једни против других, сада је прилика да сарађујемо једни са другима - рекао је Орбан.


Он се посебно осврнуо на потребу сарадње са Пољском, у којој види главну снагу будућег развоја овог дела Европе.


- У Централној Европи постоји водећи брод који се зове Пољска. Ако се добро позиционирамо око Пољака, развијаћемо се много брже него када би се регион везао за неку велику, спољну силу - истакао је мађарски премијер.

Commentaires


bottom of page