top of page

Орбан: Односи са Шведском лоши

Односи између Мађарске и Шведске морају да се побољшају пре него што се одобри кандидатура те скандинавске државе за чланство у НАТО-у, изјавио је данас мађарски премијер Виктор Орбан на Kатарском економском форуму.Шведска и њен сусед Финска затражиле су приступ војном савезу НАТО прошле године, након руског напада на Украјину, а Анкара и Будимпешта су одложиле пријаву Стокхолма. Како су признали званичници у Будимпешти, одбијање је представљало својеврсну казну Шведској, чије су власти претходно критиковале Орбанову владу због "угрожавања демократије и владавине права".


„Политички односи између Мађарске и Шведске су лоши. Не желимо да увозимо сукобе у НАТО”, рекао је Орбан и додао да још није познат датум када ће мађарски парламент гласати о шведској кандидатури за пријем, коју мора да ратификује свих 30 чланица алијансе.


Украјина не може да победи на фронту без директног учешћа снага НАТО-а и зато уместо ескалације сукоба треба прећи на његово мирно решавање. Имајући у виду да НАТО није спреман да пошаље војску, очигледно је да јадни Украјинци немају могућност да победе. Моје виђење које сам увек сугерисао је, да уместо покушаја увлачења у рат још више, треба зауставити ескалацију и залагати се за мировне преговоре“, поручио је Орбан.


Орбан је претходно изјавио да земље Европе „као месечари на крову“ стално балансирају на ивици рата с Русијом. Раније је мађарска влада такође више пута саопштила да је спремна да пружи услуге посредовања у решавању сукоба у Украјини и да понуди Будимпешту као место за одржавање преговора. Орбан је нагласио да Мађарска подржава све мировне планове и иницијативе у вези са тим.


Када је реч о сукобу у Украјини, министар одбране Мађарске Kриштоф Салај-Бобровницки је рекао да је за Мађарску прекид ватре, а не испорука оружја, пут ка окончању рата. Он је, након састанка са министрима одбране ЕУ у Бриселу, рекао да је јасно ставио до знања да Мађарска не подржава ниједну меру која би довела до даље ескалације сукоба, преноси агенција МТИ.


"Наставак испоруке оружја јасно води ка ескалацији рата", упозорио је Салај-Бобровницки и додао да Мађарска подржава мир и не шаље оружје Украјини, већ да Kијеву помаже кроз свој програм хуманитарне помоћи.


Он је истакао да ће будућа подршка Kијеву бити условљена уклањањем мађарске ОТП банке са украјинске листе санкције. Такође је истакао важност јачања капацитета европске одбрамбене индустрије, као и да је за Будимпешту приоритет и јачање мађарске одбрамбене индустрије.

Comentarios


bottom of page