top of page

Орбан: Окончање западне хегемоније

Премијер Мађарске Виктор Орбан коментарисао је актуелну геополитичку ситуацију и навео да санкције Русији не дају жељене резултате, као и да државе које подржавају Украјину не би могле војним путем да окончају рат у Украјини. Према његовим речима, рат у Украјини има потенцијал да оконча "западну хегемонију на глобалном нивоу".Орбан је ово изјавио у интервјуу за немачки магазин "Tichis Eiblick" који је објављен јуче. Он је рекао да очекује слабљење моћи и утицаја Европске уније након што се оконча рат у Украјини.


"Сасвим је могуће да ће управо овај рат у Украјини демонстративно ставити тачку на западну надмоћ", рекао је Орбан.


Он је навео државе које не прате "агенду" западног света који подржава Украјину. То су према његовим речима Kина, Индија, Бразил Јужна Африка и "арапски свет".


"Запад није у стању да добије сукоб војним путем. Санкције нису успеле да дестабилизују Русију. Да ствар буде још гора, казнене мере су се спектакуларно одразиле на Европу", рекао је он и констатовао да Русија има сопствени извор енергије, док је Kини сада боље него пре почетка овог рата.


"Kина је раније била на милост и немилост Арапима, али више није", истакао је он, мислећи на тржиште нафте.


Орбан и највиши мађарски званичници су у више наврата критиковали пакете санкција Русији, тврдећи да оне више штете самим чланицама Европске уније него Русији. Будимпешта је више пута недвосмислено инсистирала да не може и да неће да ризикује безбедност мађарског народа и да неће бити увучена у сукоб Украјине и Русије.

Comments


bottom of page