top of page

Орбан окупио довољан број десничарских странака за ЕП

Савез странака крајње деснице "Патриоте за Европу" формиран на иницијативу премијера Мађарске Виктора Орбана, успео је да добије довољну подршку и стекне право да у Европском парламенту састави посланички клуб, пошто му се као седма партија придружила десничарска фламанска странка из Белгије, јавља портал Политико.По Пословнику Европског парламента, услов за формирање посланичког клуба је да има најмање 23 посланика из седам држава чланица Европске уније. Орбан је и без фламанске странке окупио довољан број посланика, али била му је неопходна седма партија да би могао да формира клуб.


Према речима Орбановог портпарола Золтана Ковача, Патриоте за Европу настављају да расту са доласком белгијске фламанске странке. "Као десничарске, патриотске и националистичке странке, чврсто стојимо заједно", навео је у саопштењу председник фламанске странке Вламс Беланга, Том Ван Грикен. "Имамо више заједничког од онога што нас дели", додао је.


Према најави лидера шпанске странке "Вокс" Сантјага Абаскала, у интерјвјуу "Ла Газети", његова странка ће се придружити Орбановој групи и повући ће се из посланичког клуба "Европских конзервативаца и реформиста" италијанске премијерке Ђорђе Мелони.


И холандски десничарски политичар Герт Вилдерс рекао је да његова Партија за слободу жели да се придружи Патриотама за Европу, да би "заштитила наше јудео-хришћанско наслеђе и наше породице". У том новом савезу су тако десничари из Мађарске, Аустрије, Португалије, Чешке, Белгије, Шпаније и Холандије.

Comments


bottom of page