top of page

Орбан: Они увек имају нове услове

Европска комисија наставља да блокира средства ЕУ намењена Мађарској како би утицала на став земље према миграцији, сексуалном образовању и санкцијама, али Будимпешта нема намеру да мења позицију, каже мађарски премијер Виктор Орбан.Европска комисија препоручила је средином прошле седмице да се задрже фондови ЕУ намењени за опоравак привреде Мађарске, јер она није спровела реформе у сектору владавине права. Брисел је одобрио план за опоравак Мађарске од пандемије вредан 5,8 милијарди евра, али само уз услов да та земља спроведе 27 мера, укључујући 17 са којима се претходно сагласила за решење спора око фондова.


- Постоји историјски тренд према којем европске бирократе желе да прошире свој утицај на чланице и уколико виде шансу то и учине. Неопходно је стрпљење јер упркос процедури условљавања Мађарској, на крају сви тежимо споразуму. Има неколико питања према којим ми не можемо и не желимо да мењамо став - нагласио је Орбан у интервјуу државном радију Кошут.


Он је истакао да Будимпешта не намерава да прихвати мигранте, да шири "сексуалну пропаганду у школама" и да подржи санкције против Москве. Према његовим речима, Мађарска и ЕУ имају различита мишљења по неколико веома важних питања.


Он сматра да “бирократе у Бриселу одлажу спровођење плана за помоћ Мађарској из очигледно политичких разлога”: “У неколико темељних питања постоје разлике у ставовима између ЕУ и Мађарске и зато Брисел не воли мађарску владу. Они захтевају отварање наших граница мигрантима, али ми то нећемо учинити; увођење у нашим школама њихове полне пропаганде, али ми то нећемо учинити. Брисел такође захтева нашу безусловну подршку санкцијама и рату против Москве, али ми ни то нећемо учинити. Али чак и ако су бирократе у Бриселу неправедне према Мађарској, постављајући увек нове услове, морамо настојати да постигнемо договор са ЕУ", рекао је Орбан.


Орбан подсећа да су се Мађарска и Европска комисија првобитно сагласиле о 17 услова, да их је Будимпешта испунила и Брисел прихватио, али да сада постоји 19. и 20. услов, "те да свако ко је упознат са радом ЕУ и европских институција зна да они увек имају неке нове услове и замисли".


“Донећемо додатне тражене мере и не сумњамо да ћемо 2023. године успети да уверимо Европску комисију”, рекао је мађарски преговарач Тибор Наврачић.

Comments


bottom of page