top of page

Орбан осећа да "хоће да нам одузму децу"

Мађарски програми економског опоравка биће покривени из државног буџета, чак и ако новац ЕУ не буде доступан, каже мађарски премијер Виктор Орбан. По њему, кажњавање Мађарске је политички обрачун, јер влада одбија да пусти наводне сексуалне пропагандисте у школе.


Правне мере против Мађарске, које је покренула Европска комисија због закона за који сматра да је дискриминаторан према ЛГБТ особама, равне су „правном хулиганизму” и срамоти, изјавио је данас премијер Мађарске Виктор Орбан током интервјуа за државни радио.

Акције против Мађарске повезане су, да подсетимо, са новим законом којим се забрањује да се у школама користи материјал у којима се објашњава постојање хомосексуалности. Коментаришући актуелни мађарски закон о заштити деце, премијер Орбан је рекао да је сексуално образовање ствар родитеља, а то је, додао је, "потврђено европским документима". Деца, по њему, могу да учествују у сексуалном васпитању уз сагласност родитеља, али нико осим наставника и људи које директор одреди не може то да чини: „Осећамо да желе да нам одузму децу“, рекао је Орбан.


Он каже да није позван на расправу у Европском парламенту, што је увек био обичај, када су седнице биле „пресуђујуће". Рекао је да то питање није само мађарско, мислећи на сличну ситуацију у Италији, Румунији и Литванији: "Ако је Литванија успела да заштити своје интересе, успеће и Мађарска", рекао је он.


У вези са санкцијама УЕФА-е против мађарског фудбала, Орбан је рекао да су у Европи уведени двоструки стандарди: "Повезивање фондова ЕУ са правним спором је неприхватљиво, јер новчани приходи ЕУ нису донације, већ нешто за шта су Мађари вредно радили и на шта су имали право".


Мађарски програми опоравка, рекао је, биће покривени из буџета, чак и ако новац ЕУ не буде доступан. По њему, реч је о политичком обрачуну, јер влада одбија да "пусти сексуалне пропагандисте у школе.“ Апеловао је на Мађаре који „сматрају да је владина способност да заштити интересе родитеља од суштинске важности“, да попуне анкету у оквиру тзв. Национални консултација на ту тему.

Comments


bottom of page