top of page

Орбан очекује Трампа у Будимпешти

Очекује се да ће бивши амерички председник Доналд Трамп ускоро посетити Мађарску, на позив Виктора Орбана, преноси Гардијан, али напомиње да потенцијлни гост још није званично одговорио.


„Позив долази у тренутку када Орбан прелази у режим интензивне кампање уочи избора 3. априла, на којима ће се његова странка Фидес суочити са уједињеном опозиционом коалицијом, у ономе што се сматра највећим изазовом откако је постао премијер пре 12 година“, објавио је Гардијан на својој веб страници.


Лист, позивајући се на изворе из мађарске владе, наводи да је позив Трампу упутио провладин труст мозгова - Центар за основна права (Alapjogokért Központ). "Људи у Фидесу би заиста желели да Трамп посети Будимпешту у марту“, рекао је неименовани извор и додао да они верују да би лична посета бившег америчког председника била виђена као велики подстицај кампање Фидеса.


"Ова посета имала би огроман одјек у мађарској конзервативној заједници, јер они виде Трампа као икону, као некога ко је свој председнички мандат провео одолевајући снажним олујама“, рекао је извор близак Фидесу.


Према Гардијану, проблем би могао бити то што се Трамп плаши корона вируса, због чега у последње време није много путовао у иностранство. Лиз Харингтон, Трампова портпаролка, одбила је да коментарише извештаје штампе. Лист се обратио и Золтану Ковачу, мађарском државном секретару за међународне комуникације и односе, и распитивао се о детаљима позива, али је и он одбио сваки коментар.


Гардијан пише да је Трамп позван на Конференцију конзервативне политичке акције (CPAC), која ће се одржати од 25. до 26. марта у Будимпешти, непосредно пред парламентарне изборе. То ће бити први пут да нека европска земља буде домаћин водећег скупа конзервативних партија и покрета.


Миклош Санто, директор Центра за основна права, рекао је мађарској државној новинској агенцији МТИ да ће конференцији присуствовати одређени број америчких сенатора, као и Сантјаго Абаскал, лидер шпанске странке Вокс, и син Жаира Болсонара, Едуардо. У ранијим приликама, Трамп је често присуствовао скуповима Конференције конзервативне политичке акције.


"Фидес се нада да ће се Трамп придружити Орбану као главни говорник догађаја", рекао је извор из мађарске владе.


„Према нашим плановима, велики број Американаца високог ранга присуствоваће скупу у Мађарској, укључујући политичаре, као и истакнуте мислиоце и лидере деснице. Сигурни смо да ће све свеже информације о гостима и говорницима стићи до вас у догледно време“, додао је Санто.

Comments


bottom of page