top of page

Орбан: Пад економије принуда ка миру

Чланице ЕУ ће на крају бити приморане да пристану на мировне преговоре Украјине и Русије због домаћих економских потешкоћа, рекао је мађарски премијер Виктор Орбан.

„Погоршање економске ситуације на Западу примораће земље да се залажу за мир", рекао је Орбан за Радио "Кошут"."Док год конфликт траје, европска економија неће бити онаква какву желимо. Ипак, у европским владама доминирају присталице рата. Ако постоји ишта што би могло да натера земље ЕУ да преиспитају свој став о конфликту, онда је то даље погоршање економске ситуације на Старом континенту", оценио је Орбан.


Већина људи у Европи већ дели став Мађарске и противи се сукобу, а економски неуспеси би могли да натерају ове људе да "изврше притисак" на владе у својим земљама, додао је он.


Према речима мађарског премијера, исход америчких председничких избора следеће године могао би такође снажно утицати на општу позицију Запада по том питању. "Постоје две могућности... председнички кандидати ће или подржати рат или ће објавити крај рата", рекао је он.


Мађарски премијер напомиње да верује да је амерички председник прилично способан да "стави тачку" на сукоб. То, међутим, не значи да Европа треба само да "чека да вила прекине рат магичним штапићем", додао је он.


Орбан је критиковао досадашњи приступ блока сукобу рекавши да је "181 милијарда европског новца" потрошена на подршку Кијеву, али да "нисмо ништа ближи миру". Нејасно је да ли је мислио на доларе или евре.


Према подацима из извештаја "Праћење подршке за Украјину" које редовно објављује немачки Кил институт за светску економију, институције и земље ЕУ заједно су обећале укупно 131,9 милијарди евра (139,8 долара) за Украјину између јануара 2022. и јула 2023, преноси РТ. Велика Британија, Норвешка и Швајцарска, које нису део ЕУ, заједно су обећале додатних 23,31 милијарди евра (24,8 милијарди долара) у истом периоду, чиме је укупан износ европских обавеза достигао 155,21 милијарди евра (165,66 долара), указују подаци Кил института.


Виктор Орбан дуго је тврдио да је Запад направио грешку у војној конфронтацији са Русијом у Украјини. Он је више пута изјавио да не може бити војног решења за сукоб, додајући да САД и њени савезници треба да престану да наоружавају Кијев и уместо тога да траже мир са Москвом.

Comments


bottom of page