top of page

Орбан позива на оживљавање "војног духа"

"Мађарима је потребна компетентна војска која може да гарантује мир и да служи као средство одвраћања, јер они који неће имати снагу, неће имати ни истину“, рекао је премијер Виктор Орбан на церемонији полагања заклетве војника добровољаца и промоције пешадијских оклопних борбених возила Линк.Орбан је рекао да је време да се „оживи војни дух у нама” и да ће нација која за то није способна „сигурно пропасти у будућности”: „Постоје нације које су већ почеле да се припремају и ни ми у томе не можемо да заостанемо. Не можемо завлачити главу у песак, као нојеви“, рекао је Орбан, додајући да ће, „ако ствари наставе да се крећу као до сада, санкције уздрмати Европу“.


Он је рекао да се чини да ће Европа морати да се припреми за дуготрајан рат. Иако је полагање заклетве 250 добровољаца „довољан разлог да будемо срећни, потребно нам је још неколико оваквих батаљона“, рекао је Орбан. Он је истовремено додао да је промоција борбених возила Линк означила важну прекретницу у текућем војном програму модернизације у Мађарској.


"Мађарски народ је вековима био познат по својим војничким врлинама. Мађари су најбољи када постоји препрека коју треба савладати. Сада живимо у времену када имамо претње на границама земље“, рекао је он, указујући на рат у Украјини и транспорт оружја са Запада на линије фронта.


Такође, границе Мађарске су под опсадом група наоружаних илегалних миграната, додао је и напоменуо да је примарни задатак у прошлости био реорганизација мађарске државе. Економија је сада надокнадила изгубљено, стопа криминала је смањена, јавна безбедност је обновљена, као и јавна управа, али има још много тога да се уради када је у питању мађарска војска, рекао је он и додао: "Мађарска гради модерну војску, јер су земљи потребни војници који желе да служе својој земљи, као и ефикасно, модерно оружје".


Криштоф Салај-Бобровнички, министар одбране, рекао је да је борбено возило Линк једно од најсавременијих тог типа, а Ромулус Русин-Сенди, начелник Генералштаба, да компаније и инвеститори попут немачког одбрамбеног гиганта Рајнметал, снабдевају мађарску војску технологијом 21. века. Он је захвалио и онима који су се обавезали на добровољно служење војног рока.


Према Министарству одбране, та фирма би требало да испоручи 46 борбених возила Линк Мађарској до 2023. године. До 2029. ће испоручити 172, који ће се производити у Мађарској.

Comments


bottom of page