Орбан: Последице короне осетиће сви

Судећи према најавама мађарског премијера Орбана, економске последице овог и евентуалног јесењег таласа вируса корона, осетиће сви сегменти друштва. "Сви економски играчи, укључујући и локалне самоуправе, морају да понесу део терета, у оквиру напора да се заштитимо, као што плачемо и смејемо се заједно. Јер, и локалне самоуправе су део живота у Мађарској", рекао је он, реагујући на њихове притужбе због смањења буџета за следећу годину.Орбан је, у интервјуу будимпештанском Радио Кошуту, констатовао да су се земље Централне Европе успешно одбраниле од овог таласа пандемије и додао да је то резултат брзе акција влада, преданих лекара и медицинског особља.


Напоменуо је да су преговори са банкама, које "нису одушевљене мораторијумима на кредите и камате", донели решење које су банке на крају такође сматрале прихватљивим. Обустава плаћања дугова банкама неће резултирати повећаним плаћањем камата, рекао је премијер.


Орбан је критиковао концепт економске обнове Европске уније као "потпуно супротан мађарској филозофији", уз тврдњу да би новац требало прво зарадити, а касније потрошити: „Кредите треба узимати на властити ризик, уместо да се укључују други, који ће онда платити цену тако лоше одлуке“, рекао је он.


Орбан је, међутим, напоменуо да су неке државе изван Централне Европе у великим проблемима и да се стога нешто мора учинити. Рекао је да има резерве према идеји ЕУ о узимању заједничког зајма, али је додао да "сада, изузетно, морамо да прибегнемо том механизму".


"Позајмљени новац не сме се користити на неправедан начин, само у корист одређених земаља. Земље Централне Европе не можемо да претворимо у губитнике", рекао је мађарски премијер.