top of page

Орбан припрема говор о стању нације

Мађарски премијер Виктор Орбан одржаће свој годишњи говор о стању нације 18. фебруара, потврдио је његов представник за медије.Како преноси портал Ориго, очекује се да премијер изнесе своја тренутна виђења и планове о томе како влада може да заштити Мађарску у „ери опасности“, позивајући се на термин који Виктор Орбан и његова влада често користе у вези са ратом у Украјини, економском и енергетском кризом.


"Оно што могу да вам кажем јесте да је ово вероватно била најтежа година у Мађарској од пада комунизма – свакако, колико ме сећам. Цео европски континент, и Мађарска унутар њега, ушао је у еру опасности и изузетно тешку годину за Мађаре", рекао је Орбан за дневник "Мађар Немзет" у децембру.


Прошле године, премијер је одржао свој годишњи говор 12. фебруара, две недеље пре него што је Русија напала Украјину. Део његовог говора био је фокусиран на, у то време предстојеће, опште изборе у Мађарској, али је упозорио и на нестабилност у региону. „Интереси Мађарске су јасни: прво и најважније, рат се мора избећи. То диктира не само хуманост, већ су то и мађарски интереси“, рекао је он.


Премијеров политички саветник Балаж Орбан објавио је раније овог месеца чланак о стратегији мађарске владе за наредну деценију. Према тој стратегији, Мађарска мора да реши следеће проблеме:

- избећи да постане периферија великог међународног блока,

- избећи повратак аномалија некадашњег модела слободне трговине, заснованог на спонтаним тржишним процесима,

- решавање рањивости ланаца снабдевања,

- остварити приступање Мађарске групи економски развијених земаља.


Међу конкретним решењима Орбан Балаж је навео неколико примера:

- додатно повећати иначе рекордан ниво страних улагања у обртна средства,

- у области енергетике, развити више веза са главним дистрибутивним тачкама у свету и ширем региону,

- даље јачање регионалне сарадње,

- учинити мађарски банкарски сектор регионалним и глобалним играчем,

- користити реструктурирање високог образовања – које је већ у току – да би се олакшао трансфер знања у индустрију и удаљене истраживачке центре,

- ојачати присуство Мађарске у међународној арени, посебно кроз јавну дипломатију и

јачање одбрамбене, ИКТ, прехрамбене, фармацеутске и аутомобилске индустрије.

Comentários


bottom of page