Орбан: Рачунамо на 400.000 инфицираних

Корона вирус у Мађарској шири се брже него до сада и стављаће земљу под све већи притисак, све док вакцина не буде доступна, рекао је премијер Виктор Орбан у недељном интервјуу Радио Кошуту, упозоривши да ће други талас трајати дуже и бити тежи од првог.


Орбан каже да је влада спремна да отвори додатне ковид болнице и да распореди још лекара и медицинских сестара у те установе, ако буде потребно.


Он је пренео процену стручних служби да ће се Мађарска вероватно суочити са 200.000 инфицираних корона вирусом, од којих би 16.000 захтевало хоспитализацију, а између 800 до 1.000 пацијената респираторе.


Према његовим речима, Влада се припремила услове да прими двоструко више пацијената од тог броја: "Да бисмо били на сигурном, рачунамо да ће епидемија достићи врхунац са 400.000 случајева, што би захтевало доступност 32.000 болничких кревета и довољан број лекара и медицинских сестара", рекао је Орбан и упозорио да очекује да ће други талас епидемије корона вируса трајати дуже и бити тежи од првог.


Коментаришући споразум постигнут између владе и мађарске Лекарске коморе (МОК) о значајном повећању зарада лекара (и до 7.000 евра), Орбан је рекао да је комора неколико месеци „гурала“ своје предлоге, што је покренуло дебату у влади о томе да ли би знатно повећање плата у том сектору било у супротности са неопходним мерама заштите економије.


„Ово је тренутак када морамо да будемо заједно, када морамо да постигнемо искорак у побољшању зарада лекара и, ако будемо радили заједно, успећемо поново“, рекао је Орбан.