Орбан Салвинију: Мађарска је уз Италију

Лидер италијанске странке Лига Матео Салвини, објавио је поруку мађарског премијера Виктора Орбана са самита Европске уније у Бриселу, у којој га мађарски премијер обавештава да је његова земља "на страни Италије".Орбан је претходно саопштио медијима да ће, ако лидери Европске уније не успеју да постигну договор о наредном дугорочном буџету и пакету за опоравак привреде од пандемије, то бити заслуга Холандије. Он је том приликом објаснио да Холандија жели да уведе нови механизам за праћење како државе чланице исплаћују и троше средства Европске уније.


Што се тиче пропорције између бесповратних средстава и кредита садржаних у пакету за опоравак, Орбан је рекао да Мађарска подржава италијанску позицију да новац треба одобравати земљама којима је помоћ најпотребнија.


У међувремену, Адолфо Урсо, шеф италијанско-мађарске парламентарне групе (ФДИ), рекао је да је самит ЕУ показао да су мађарски премијер Виктор Орбан и земље Вишеградске групе најбољи савезници Италије и да је "ароганција Холандије срамотна".


Урсо је на Фејсбуку написао да Италија и Мађарска, заједно са Шпанијом и Португалијом могу да формирају савез јужне и централне Европе, “спасавајући ЕУ од северних холандских гусара".