Орбан: Следимо примере Британије и Србије

"Морамо брзо да купујемо што више вакцина против корона вируса, без обзира да ли долазе са Истока или Запада", рекао је мађарски премијер Виктор Орбан у интервјуу за немачки новински портал Фокус онлајн, наводећи Србију као пример успешног самосталног деловања у овој области.


Упитан о одлуци Мађарске да купи руску вакцину Спутњик В, Орбан је рекао да је у време пандемије посао политичара да преузме одговорност и заштити здравље и животе грађана своје земље. Због тога су, како је рекао, државе дужне да што брже набаве вакцине, нагласивши да не постоје „источне или западне вакцине“, већ само добре или лоше.


"Када мађарске власти закључе да је вакцина сигурна и ефикасна, оне је одобравају. Од тог тренутка, за мене је вакцина која је добила одобрење мађарска вакцина, коју можемо да користимо за спасавање живота сународника. Набавку вакцина и напете односе између Европске уније и Русије треба третирати као одвојена питања. Људски живот и заштита здравља имају предност над политичким питањима, укључујући и она геополитичка. Зато је неодговорно политизовати набавку вакцина, пустити људе да умру и ограничити им слободу само зато што неко има примедбе на земљу у којој је цепиво произведено. Гледајући објективно, јасно је да је источни део Европе развио културу вакцинације током комунистичке ере и да је у предности над Западом, где руска вакцина није усвојена из идеолошких разлога“, рекао је Орбан.


Упитан о централизованом програму набавке вакцина Европске уније, Орбан је рекао да је постало јасно да је то била погрешна одлука: Сједињене Државе, Британија, Израел, па чак и Србија, знатно су испред нас, држава чланица ЕУ“, рекао је, додајући да је сада прекасно за промену курса и бесмислено је жалити се.


„Нека Европска комисија учини оно што мора. Нећемо јој стати на пут и подржаћемо је где год будемо могли, али због одговорности за своје људе испунићемо своје националне дужности и надлежности. Прописи ЕУ не забрањују државама чланицама да делују самостално, а мађарска влада је то искористила. Не знам тачно шта се дешава у Бриселу или у главама бриселских бирократа, али оно што знам је да свако ко је умро, био нечији отац, мајка, брат, сестра или дете. Здравље и слобода наших грађана апсолутни су приоритет“, рекао је.


Упитан о ставу да Брисел користи стратегију набавке вакцина како би показао да су државе чланице ЕУ заједно јаче него саме и да би блок могао да функционише као централизована држава, Орбан је рекао да се стратегије морају мерити њиховим успехом или на други начин. Државе чланице требале би да сарађују кад год то има смисла, али исто тако треба да бирају свој пут кад год је то за њих успешније. Тренутно покушавамо да заједно постигнемо нешто, за шта је очигледно боље да радимо сами, о чему сведоче примери Британије и Србије“, рекао је Орбан.