Орбан спреман за међународно уплитање у изборе

Updated: Aug 9, 2021

Мађарска је одбила да прихвати илегалне имигранте током мигрантске кризе 2015. године и то је било једино разумно понашање да би се одбранили земља и њени грађани, рекао је премијер Виктор Орбан у интервјуу на америчкој телевизији, Фокс њуз. "Наравно, међународна левица ће учинити све да промени власт у Мађарској, спремни смо на то", рекао је премијер.Одбацујући имиграцију, Будимпешта се успротивила већини земаља Европске уније које су одлучиле да отворе своје границе и, наводно, "отворе ново поглавље своје историје, називајући га новим друштвом", рекао је Орбан. Према његовим речима, ради се о постхришћанском и постнационалном режиму: "Не постоји начин да се зна да ли ће исход тога бити добар или лош, али мислим да је веома ризично. Сваки народ има право да преузме тај ризик или да га одбаци. Ми Мађари смо одлучили да не преузимамо тај ризик".


Орбан је рекао да Мађарска има право да доноси такве одлуке: "То долази од Бога и природе и сви аргументи су са нама. Ово је наша земља, ово су наши људи, историја, језик, и морамо их заштитити. Наравно, ако је неко у невољи и Мађари су вам најближи, наравно да ћемо помоћи, али улазак у земљу без дозвола није основно људско право".


Према његовим речима, та одлука је била у основи разлог за "оштар напад" против Мађарске и његов лични углед је веома лош, а "Мађарска је третирана као црна овца Европске уније".


Поводом недавне изјаве Џоа Бајдена, да је Орбан "тотални силеџија", мађарски премијер је рекао да је том изјавом амерички председник "лично увредио мађарски народ, али да, пошто је он председник САД-а, Мађари морају бити скромни и пуни поштовања према председнику, с тим што треба и појаснити да је то што је рекао увредљиво".


Билатералне везе између Мађарске и САД-а су у основи врло добре, посебно у одбрани, економији и трговини, рекао је Орбан. Мађарска види успешне односе са САД-ом као предност чак и ако се став САД према Мађарској променио: "Разлог за нападе је што либерали оспоравају успех централноевропских држава, јер је постигнут другачије од онога што су западне земље очекивале", рекао је Орбан.


"Ми градимо веома успешно друштво, али његови темељи су веома различити од онога што су желеле многе западне земље. Западни либерали то не могу да прихвате унутар западних цивилизација, јер постоји национална конзервативна алтернатива која је успешнија у свакодневном животу од либералног погледа на свет", истакао је он.


Премијер је рекао је Мађарска после недавних политичких промена у САД-у и Израелу, тамо изгубила "велике присталице мађарског хришћанског конзерватизма". На власт су, како је рекао, дошли противници што је "потпуно нова околност за Мађарску".


На тему избора у Мађарској који су заказани за следеће пролеће, Орбан је рекао да је био изненађен што је видео "међународну заједницу која прихвата коалицију комунистичких политичких снага и антисемита који заједно наступају на изборима". Што се тиче могућег међународног уплитања у мађарске изборе, Орбан је рекао да "није забринут, јер су та уплитања припремљена".


"Наравно, међународна левица ће учинити све да промени власт у Мађарској, спремни смо на то", рекао је премијер.