Орбан тврди да вакцинација тече брзо

До 13. априла, број Мађара вакцинисаних против ковид-19 могао би да достигне три милиона, што би дало нову прилику људима да се врате свом ранијем начину живота, изјавио је данас мађарски премијер Виктор Орбан.


Говорећи за државни Радио Кошут, Виктор Орбан је упозорио да људи треба да наставе да буду опрезни и да поштују прописе који се односе на корона вирус током ускршњих празника.


Он је подсетио да је 260 људи умрло током протекла 24 сата, док је број нових инфекција премашио 9.000. До данас број Мађара који су примили једну дозу вакцине износи 2.156.680, док је 863.000 сада у потпуности вакцинисано.

"До викенда ће број оних који су примили једну дозу достићи 2,4 милиона, док ће тај број бити 3 милиона до краја следеће недеље и преко 3,5 милиона за две недеље. За две или три недеље земља ће достићи прекретницу када се утицај вакцинације буде осетио на број смртних случајева и нових инфекција. Тринаести април ће бити дан горе-доле, и могао би да буде тачка у којој ће се премашити три милиона, омогућавајући нам још један корак ка повратку у наш ранији начин живота. Треба да се уздржимо од уобичајених ускршњих скупова и поштујемо ограничења, иначе би Ускрс могао да доведе до великих проблема", истакао је Орбан.

Неке западне земље, рекао је, нису користиле руску и кинеску вакцину и заостале су за Мађарском. Иако је мађарска влада одлучила да користи „било коју вакцину коју Мађари сматрају сигурном и ефикасном, без обзира на њено име“, западна Европа „задржала је супериорни став из колонијалних времена“ и њене државе „желе да докажу да могу саме да реше проблем.

"Али, када се криза заврши, видеће да је око 70 процената света користило источне вакцине, а највише 30 процената је вакцинисано западним", рекао је Орбан и додао да је 81 одсто регистрованих Мађара старијих од 65 година вакцинисано.