top of page

Орбан тврди да ЕУ уништава средњу класу

Премијер Мађарске Виктор Орбан рекао је данас да се противи било каквој врсти санкција против Пољске, а ЕУ оптужује да без правне основе у Уставу Уније преузима овлашћења од националних институција земаља чланица.


„Пољска је најбоља земља у Европи. Било какве санкције против ње су смешне”, поручио је Орбан долазећи на самит лидера ЕУ лидера, упитан за позицију Мађарске када је реч о дебати о владавини права и чијем центру је сукоб Варшаве и Брисела око надлежности у области законодавства.


Орбан оцењује да врховна надлежност закона ЕУ не стоји у Уговорима Уније, а да институције ЕУ редовно прелазе преко права националних институција и модификују уговоре без овлашћења.


„Пољаци су у праву. Тамо где нисмо пребацили надлежности на ЕУ, национално законодавство има примат. То је јасно и једноставно правно питање. Пољска је успешна земља. Једна од најбољих у Европи. Најбоља економија, демократија напредује, избори су фер. Не видим проблем са Пољском”, поручио је Орбан.


Упитан за поделе у ЕУ, мађарски премијер каже да се у Европи не праве блокови и ровови већ да се земље окупљају око идеја које су важне за њихове грађане, а око којих имају исте ставове.


„Правимо савезништва и то је логично”, каже Орбан. Он додаје да су „праве поделе” у ЕУ око тога шта је разумно, а шта није. Као пример наводи тренутну кризу око цене енергената и оцењује да је оно што ЕК предлаже у оквиру Зелене транзиције „фантазија која ће убити средњу класу” у Европи.


„Кључ за ЕУ демократију је средња класа. Скок цена енергената кроз нове регулације ЕК уништава средњу класу свуда у Европи. Ту имамо здрав разум на једној страни и фантазије на другој, а утопијске фантазије нас убијају”, закључује Орбан.

Comments


bottom of page