Орбан тврди да у здравству нема проблема

Према најгорем владином сценарију, до 200.000 Мађара могло би у исто време да буде заражено корона вирусом, изјавио је данас у парламенту премијер Мађарске Виктор Орбан и навео да ће здравствени систем моћи да се носи са таквим бројевима.


После наглог пораста броја случајева крајем августа, у Мађарској је данас регистровано 876 новозаражених, чиме је број укупно оболелих од Kовид-19 порастао на 18.866. Од корона вируса преминуло је 686 особа, док број активних случајева износи 13.779, пренео је Ројтерс.


Орбан, који је рекао да би други талас пандемије могао имати врхунац у децембру или јануару, рекао је посланицима да би у најгорем случају било потребно болничко лечење за 16.000 Мађара, док би за 800 људи требало обезбедити респираторе. "Да бих био сигуран, рачунам са дупло већим бројевима", рекао је он.


Орбанова влада потрошила је 1,15 милијарди долара на 16.000 респиратора ове године након што је премијер у априлу рекао да је Мађарској потребно до 8.000 респиратора и болничких кревета за интензивну негу током врхунца кризе. Неки лекари и опозициони политичари упозорили су, међутим, да би недостатак медицинских радника могао бити главно уско грло у здравственом систему, јер су многи стручни кадрови, па тако и медицинари, протеклих година напустили Мађарску и отишли на Запад, због бољих зарада.


Министарство за људске ресурсе је прошле седмице саопштило да је Мађарска обезбедила 1.839 кревета за интензивну негу, од којих је 812 припремљено за лечење случајева оболелих од Kовид-19.


Министарство је саопштило да ће још 9.487 додатних кревета бити на располагању оболелима од корона вируса и да је Мађарска спремна да се избори са другим таласом пандемије.