Орбан тражи извињење ЕПП-а у писму послатом на 53 адресе

Мађарски премијер Виктор Орбан позвао је актере недавне „кампање дезинформисања усмерене против Мађарске“ да упуте извињење мађарском народу. Он је на томе инсистирао у писму упућеном лидерима партија које чине Европску народну странку (ЕПП).

Према Орбану, Мађарска је била жртва неоснованог напада и дезинформација, без преседана. Та кампања је, по њему, вођена док су животи људи били угрожени, док се свет борио за постизање ефикасне заштите од епидемије корона вируса. "Напад на Мађарску није први, али је био најрадикалнији“, додаје се у писму. Орбан даље пише да су "они који су учествовали у кампањи ширили неистине и лажи, попут тврдње да је парламент искључен из политичког живота".


Премијер Мађарске тврди да су овлашћења парламента заправо проширена и додаје да је то тело имало овлашћења да укине ванредно стање проглашено у марту, а такође и да стави ван снаге било коју ванредну меру владе. Он пише да у ширењу лажних вести нису учествовали само политички противници конзервативаца, већ и „одређени политичари из ЕПП-а“. Додао је да је лидер ЕПП-а Доналд Туск чак отишао толико далеко да је направио паралелу између мера уведених у Мађарској и аката нацистичког правника Карла Шмита. Премијер је истакао да је Европска комисија од тада потврдила да су овакви напади неосновани и цитирао је Веру Јурову, потпредседницу Европске комисије задужену за транспарентност и вредности, као потврду да је мађарски закон о ванредном стању у складу са прописима ЕУ. Орбан је напоменуо да је Европски парламент цензурисао мађарске документе у резолуцији од 17. априла и оптужио ЕП да је у текст унео лажи, те да је на тај начин „направио будалу од себе“. Додао је да ће архива ЕП-а сачувати то безакоње, док се истовремено ставови Европске комисије о томе супротстављају „политичкој хистерији“ око Мађарске. Рекао је да се штета нанета Мађарској не може надокнадити и изразио захвалност „истинским савезницима који су се заузели за Мађарску, говорећи истину упркос притисцима". Према његовим речима, странка Фидес неће дозволити да њени политички противници себично приграбе власништво над владавином закона и тако себи обезнеде политичко оруђе. Орбан је додао да је Фидес "и даље водећа конзервативна снага". Верзија Орбановог писма на енглеском језику послата је на адресе 53 лидера странака која припадају ЕПП-у.