Орбан: Узимаћемо гас од кога хоћемо!

Мађарски премијер Виктор Орбан поручио је данас Украјини, из чешког града Усти над Лабом, да није њена ствар од кога ће Мађарска куповати гас и којим гасоводом ће га довести, јер је то питање суверенитета његове земље.


„Мађарска је суверена земље и гас узимамо од кога хоћемо и искључиво ми одлучујемо којим путем ће доћи у Мађарску. Kада одлучујемо о путу једини критеријум је где је загарантована највећа безбедност и тај пут бирамо“, казао је Орбан на заједничкој конференцији за новинаре са чешким премијером Андрејом Бабишем.


Украјина је осудила уговор који је Мађарска ових дана склопила о испорукама руског гаса преко Турског тока и Србије за наредних 15 година, плашећи се да у комбинацији са будућим испорукама преко Северног тока 2, то представља знак да ће Украјина остати без транзита руског гаса.


„С Украјином то нема никакве везе. То је питање суверенитета Мађарске“, казао је Орбан, који борави у посети Чешкој, да би подржао премијера Андреја Бабиша у кампањи пред парламентарне изборе 8. и 9. октобра.


После званичних разговора у Прагу, обојица премијера дошла су Усти над Лабом, на северу земље, где је Бабиш кандидат на листи своје странке АНО.