top of page

Орбан: Украјина неколико светлосних година удаљена од ЕУ

Украјина се налази далеко од приступања Европској унији, изјавио је премијер Мађарске Виктор Орбан на конгресу своје партије Фидес. „Наш задатак ће бити да исправимо погрешно обећање о почетку преговора са Украјином - о приступању ЕУ, пошто је Украјина удаљена од Европске уније неколико светлосних година”, рекао је Орбан.Он је нагласио да ће спречавање придруживања Украјине ЕУ бити један од главних приоритета његове владе у наредним месецима. Орбан је раније изјавио да Украјина никако није спремна да започне преговоре о чланству у Европској унији, а сада је нагласио да се не може започињати дијалог о овом питању.


Подсећамо, Европска комисија је препоручила отварање преговора о приступању са Украјином и Молдавијом. Како је наведено, да би постала члан Уније, Украјина мора да заврши преговоре о економској, политичкој и културној реформи. Истиче се да рок приступања Украјине ЕУ зависи од реформи и принципа додељивања чланства „по заслугама”.

Према оцени мађарског премијера Виктора Орбана на пленарној седници сталног сазива конгреса Мађара (МАЕРТ) у Варкерт базару у Будимпешти, свет око нас је данас опасније место него пре или после епидемије корона вируса.


"Два оружана жаришта су такође настала, а четвртина светске популације живи на местима где ратови утичу на становништво и индиректно, али углавном директно", рекао је он.


На почетку конгреса одата је минутом ћутања почаст Иштвану Пастору, недвано преминулом председнику Савеза војвођанских Мађара, Жузани Репаш, бившој заменици државног секретара и Миклошу Дураију, политичару из Словачке. У вези са радом Пастора, Орбан је рекао: „Све нас је задесио велики бол, у коме извесну утеху пружа сазнање да се рад покојног партијског лидера сматра трајним достигнућем, на чему ћемо му бити захвални још веома дуго”.


Он је истакао кључну улогу Иштвана Пастора у мађарско-српском помирењу, у постизању пријатељства и блиске сарадње: "Успешно је обавио мисије за које смо сви на почетку још могли да кажемо да ће се показати немогућим".


У вези са изборима у Србији, премијер Мађарске је рекао да је Фидес спреман да СНС-у пружи сву потребну помоћ у кампањи и да активно учествује у њој. Рекао је да Мађарској није у интересу да резултати избора у Србији доведу у питање досад постигнуте резултате.


На овој конференцији, војвођанске Мађаре су заступали др Балинт Пастор, в.д. председника СВМ-а, Арпад Фремонд, председник Националног савета мађарске националне мањине, а присуствовао је и Андор Дели, посланик Фидеса у Европском парламенту, пореклом из Војводине.


У паузи конференције, Балинт Пастор је изјавио за „Мађар со", да је на затвореном делу конференције известио присутне о ситуацији у мађарској заједници у Војводини и констатовао да, "попут премијера Виктора Орбана и владе Мађарске, у суштини сви Мађари Карпатског басена подржавају војвођанске Мађаре".


Истакао је, да се може наставити са спровођењем плана економског развоја војвођанских Мађара. Поред конкурса за куповину кућа, који је већ објављен, а чији ће обим ускоро покушати да прошире, мали предузетници и предузећа могу да рачунају и на објављивање новог позива за подношење пријава након скоро трогодишње паузе.

bottom of page