top of page

Орбан: Украјина није суверена држава

Мађарски премијер Виктор Орбан дао је у Будимпешти интервју немачком листу Ди Велт у коме је изнео своје виђење тока рата у Украјини. Орбан верује да ће Kијев остати без војника пре Москве. Да би спасиле Украјину, САД и Русија треба да преговарају о миру, тврди мађарски премијер.Упркос почетним успесима украјинске контраофанзиве, Орбан и даље сматра украјинску победу против Русије "немогућом“. "Проблем је што ће Украјинци пре остати без војника него Руси. И то ће на крају бити одлучујући фактор", рекао је он. Зато се, тврди, "увек залаже за мир, мир, мир". У супротном, Украјина ће изгубити огромна богатства и многе животе и доћи ће до незамисливог уништења“, каже Орбан.


Орбан тврди да му је стало до спасавања Украјине. Једину могућност за то види у томе да "Американци почну преговоре са Русима и склопе споразум о безбедносној архитектури и да у тој безбедносној архитектури нађу место за Украјину“. Такође је оспорио једино право Украјине да одлучује о току рата: "Украјина више није суверена земља. Они немају новца, нема оружја. Они могу да се боре само зато што их ми на Западу подржавамо“. Запад, каже Орбан, има право да "да оружје и новац или не“.


Шеф мађарске владе веома је скептичан према намери НАТО-а да на јулском самиту у Виљнусу Украјини да гаранције безбедности. Он наводи да "то није мађарска идеја“, већ је "вероватно дошла из седишта НАТО-а“. Не зна шта су тачно гаранције, али жели да погледа предлог.


"Први корак је прекид ватре, па преговори“, рекао је Орбан. Тек тада можемо да разговарамо о "гаранцијама мира, односно војним или безбедносним гаранцијама за Украјину“. Дакле, то није први корак, већ трећи или четврти“, рекао је он, а затим додао: "Не треба почети од краја“. Орбан није рекао да ли би Украјина после рата могла да постане чланица НАТО-а.


Орбан сматра да је политика санкција председнице ЕУ и Европске комисије Урсуле фон дер Лајен према Русији пропала. "Желели су санкцијама да баци Русију на колена и тиме континент приближи миру. Ништа од тога се није десило“, рекао је он. Он је био изненађен што "они – под вођством комесара, те Немице” – нису у стању да правилно уобличе санкције, рекао је он. "То је једноставно неуспех. Сада је питање шта је циљ, како желимо да га постигнемо?“ закључио је Орбан.

Comments


bottom of page