top of page

Орбан ускоро саопштава нове мере

Мађарска још увек није у позицији да започне ублажавање мера закључавања, наметнутих у циљу сузбијања ширења корона вируса, а наставак вакцинације је једини начин заштите људи од вируса, кажу у влади, премда стање на терену говори да вакцина нема довољно, због чега је рок за имунизацију по трећи пут померен - овога пута за крај јуна.Позивајући се на стручне процене, шеф Кабинета мађарског премијера Гергељ Гуљаш рекао је на недељном брифингу за штампу путем интрнета, да се Мађарска приближила врхунцу трећег таласа пандемије: "Иако су дневни број нових случајева и стопа смртности изузетно високи, мађарски здравствени систем има довољан капацитет за лечење пацијената. Мађарска још увек на располагању има 11.000 кревета и 1.700 неискоришћених инхалатора. Здравствени систем је у стању да лечи два и по пута више људи којима је потребан инхалатор, од тренутних бројева. Тело за управљање катастрофама такође је припремило план за повећање броја болничких кревета, мада нам он вероватно неће требати“, додао је он.


Што се тиче акције имунизације, Гуљаш је рекао да је императив набавити вакцине одакле год је могуће, додајући да је стопа вакцинације у Мађарској тренутно "на другом месту у ЕУ, након Малте", упркос примедбама да се на вакцинацију веома дуго чека, јер је тај процес спор. Он је рекао да је вакцинација старих и оних који живе са хроничним болестима и даље је приоритет.


„Ако смо довољно брзи у вакцинацији и ако имамо велики број људи који се региструју за примање вакцине, можемо избећи четврти талас. Премијер Орбан ће у петак најавити планове и мере за предстојећи период. Влада жели да постепено поново отвори земљу, а одређене фазе поновног отварања биће повезане са степеном имунизације. Премијер ће се у петак консултовати са оперативним телом одговорним за управљање епидемијом и објавити планове и мере за наредни период у свом редовном интервјуу Радио Кошуту", рекао је Гуљаш.Kommentare


bottom of page