top of page

Орбан: Чуваћемо јужни гасовод

Мађарска влада сматра терористичким актом саботажу на гасоводу „Северни ток” и заједно са Србијом учиниће све да се нешто слично не понови на гасоводима у јужној Европи, саопштио је мађарски премијер Виктор Орбан у парламенту земље.

Осврћући се на проблеме енергетске безбедности, шеф мађарске владе је посебно истакао да је „дизање у ваздух Северног тока акт тероризма“. С тим у вези, он је уверио да мађарске власти, заједно са партнерима из Србије, намеравају да предузму мере за спречавање оваквих саботажа на „јужном гасоводу“. Орбан је мислио на крак гасовода „Турски ток” који пролази кроз Бугарску и Србију, преко којег Мађарска добија гас.


„Ако су то урадили на северу, да гас не би могао да долази из Русије у Европу, то могу да ураде и на југу. Заједно са Србијом смо јасно ставили до знања да им то неће поћи за руком“, рекао је премијер. Како је раније саопштила мађарска влада, прошле године је овом трасом у земљу стигло 4,8 милијарди кубних метара гаса. Након престанка са радом гасовода „Северни ток”, јужна траса је постала главна рута за снабдевање Мађарске природним гасом.


Kommentare


bottom of page