Оснива се Меморијални центар "Старо сајмиште"

Простор Старог сајмишта је један од ретких преосталих простора у овом делу Европе који није достојно обележен, а оснивање Меморијалног центра имаће велики значај због процеса историјског ревизионизма, који је последњих деценија присутан не само у нашем региону већ и у значајном делу Европе и света, речено је у Скупштини Србије.


"Оснивањем меморијалног центра 'Старо сајмиште' чуваћемо успомену на жртве у прошлости и подсећати да се страдања не смеју поновити, а доношењем закона обезбедићемо прикупљање података, обрађивање и обезбеђивање тих података на јединствен начин на једном месту", рекао је Владан Вукосављевић, министар културе, представљајући овај акт у Скупштини Србије.


Сви посланици, власти и опозиције, поздравили су овај законски предлог. Образлажући Предлог закона о меморијалном центру „Старо сајмиште”, министар Вукосављевић је рекао да се законом оснива ова установа културе, која ће бити посвећена култури сећања на жртве и историјске догађаје који су се десили на простору данашњег Старог сајмишта, односно на простору нацистичког логора Јеврејски логор Земун и Прихватног логора Земун.


Према речима министра, обављене су широке консултације, а у току израде закона узета су у обзир европска искуства, имајући у виду правне системе европских земаља по којима су образовани меморијални центри, као што су Државни музеј Аушвиц-Биркенау у Пољској, чији је оснивач Република Пољска.