Осуде хапшења свештенства у Црној Гори

Свети архијерејски синод Српске православне цркве најоштрије осуђује најновији прогон и хапшење преосвећеног епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и седморице свештеника  од стране црногорске власти која, под лажним изговором борбе са корона вирусом, користи прилику за обрачун са СПЦ и њеним верним народом, саопштила је информативна служба СПЦ.


Синод апелује на власт у Црној Гори да прекине са прогоном СПЦ и да коначно почне да се понаша у складу са цивилизацијским нормама, по којима је слободно исповедање вере једно од најважнијих права сваког појединца. Истовремено, Синод изражава велику забринутост због заоштравања ситуације у Црној Гори и нада се да ће српски народ, као и до сада, поступати мирно и да неће одговарати на провокације власти, која, очигледно, жели сукоб, како би за исти оптужила СПЦ и њене вернике.

Свакоме ко је разуман и добронамеран јасно је да у овим тренуцима треба сачувати присебност и разборитост, а пре свега треба се молити Богу да у Црној Гори завлада мир и да недужни преосвећени владика Јоаникије са својим свештеницима буде одмах пуштен из притвора, наводи се у саопштењу.

Епископски савет Српске православне цркве у Црној Гори саопштио је данас да је запањен поступком полиције и тражи да епископ будимљанско никшићки Јоаникије и још седам свештеника буду моментално пуштени на слободу.

„Запањени оваквим поступком Управе полиције тражимо да се приведени свештеници на челу са владиком моментално пусте на слободу. Јасно је свима да се њиховим задржавањем ствара атмосфера прогона и да држава демонстрира голу силу, подстичући грађанске сукобе, нарушавајући достојанство слободног грађанина и верујућег човека”, наводи се у саопштењу достављеном медијима.

Епископски савет каже да у овом тренутку, као и сав народ, немају друге мисли ни жеље, него да сви притворени буду на слободи. Само тако ће, истичу, бити могуће живот људи и верног народа вратити у нормалне токове И успоставити дијалог са влашћу. Епископски савет је позвао сав верујући народ да се због оваквог вандалског чина државне власти - помоле Богу.

„Саборно, за умножење љубави, за помирење и очување мира међу браћом, за исцелење од свих вируса, посебно од овог вируса богомржње и братомржње, као и за пуштање на слободу неправедно притворених. Биће то уједно наша саборна молитва Господу за окончање епидемије корона вируса као и вируса безакоња и неправде”, поручено је у саопштењу, преноси Танјуг.