top of page

Отворена изложба о Милеви Марић Ајнштајн

Изложба “Милева“ у Музеју града Новог Сада на Петроварадинској тврђави свечано је представљена високим државним званицама, гостима из иностранства и партнерима пројекта. Пројекат има за циљ јачање прекограничне туристичке понуде Мађарске и Србије, стварањем заједничке туристичке руте.Поставка “Милева“ је реализована у оквиру пројекта прекограничног региона Србије и Мађарске, под називом ,,Знамените жене у науци и култури: дизајнирање искуства кроз заједничку туристичку руту и производ’’, који суфинансира Европска унија, у оквиру ИПА Интеррег прекограничног програма Мађарска – Србија.


Укупан буџет пројекта је 463.064,00 евра, од којих је 393.604,40 евра донација Европске уније (ИПА). Пројекат је почео 1. марта 2021. године и иницијално је требао да траје 16 месеци, али је због веома комплексних радова на адаптацији Музеја града Новог Сада, за потребе музејске поставке изложбе као једне од пројектних активности суфинансиране из овог пројекта, пролонгиран на укупно 22 месеца.


Дан свечаног представљања изложбе започео је у преподневним часовима са радионицом за децу у Музеју са темом знаменитих жена у науци и култури, а деца су имала прилику да науче више о животу и раду ових жена. Програм свечаног представљања изложбе изведен је испред зграде Музеја, уз позоришни перформанс на тему Милеве Марић Ајнштајн, музички програм и визуелни спектакл на самој згради и тематско мапирање посвећено великој научници.


Пројекат ,,Знамените жене у науци и култури: дизајнирање искуства кроз заједничку туристичку руту и производ’’ има за циљ јачање и диверзификацију прекограничне туристичке понуде Мађарске и Србије стварањем заједничке туристичке руте која повећава број посетилаца, побољшава туристички доживљај и промовише културно наслеђе које се односи на знамените жене у науци и култури.


Туристичка рута започиње у Новом Саду, а завршава се у Сегедину, повезујући на тај начин важна места, музеје и галерије која су повезана са животом и радом знаменитих жена. На рути су и две велике мултимедијалне изложбе (Милева Марић Ајнштајн у Новом Саду) и изложба посвећена трима важним женским фигурама (фотографкиња Манци Бек, сликарка Нана Kуковец и библиотекарка Агота Фишхоф) у Сегедину.


Музејско искуство је створено помоћу савремених дигиталних алата и мултимедијалних садржаја. Kроз пројекат је израђен Стратешки документ туристичке руте, мобилна апликација руте и мобилна апликација за изложбу, као и веб платформа са туристичком рутом.

Comments


bottom of page