Отворен институт нобеловца Кертеса

Премијер Виктор Орбан је приликом отварања Института "Имре Кертес" у Будимпешти, рекао је да је мађарски нобеловац "човек огромног интелекта, чије наслеђе треба да буде у Будимпешти, а не у Берлину, јер је ово његов град“. Писац јеврејског порекла је светску славу стекао романима о страдању свог народа у Мађарској, због чега ни данас није много омиљен у националистичким круговима.Орбан је у своје обраћање уврстио неколико Кертесових цитата, и рекао да је „антисемитизам зараза, идеолошка епидемија, разонода за прљаве душе која се претвара у убиство“. Критиковао је мађарску левицу због „кандидовања антисемита“ на допунским изборима на североистоку Мађарске.


Он је такође цитирао Кертесову изјаву да „мултикултурно друштво не постоји“. Према Кертесу, рекао је Орбан, проблеме европске цивилизације требало би решити управо у тој цивилизацији, јер „увезена решења неће успети, било да је реч о идеологији или о људима“. Додао је да је „либерални дух све изворно добре идеје, намере и интелектуалце довео до нихилизма, а масе до неизвесности“.


Орбан је рекао да су „узавреле страсти“ око Кертезовог добијања Нобелове награде „стрпале овог писца у фиоку у којој не би требало да буде, јер дубоки интелект не може бити ограничен баријерама“. Према његовим речима, Кертес је „живео изван комунизма, јер је желео да живи чисто и одлучио је да не учествује у томе, бирајући унутрашњу емиграцију у Будимпешти“.


Осврћући се на нови институт, Орбан је рекао да је мађарска влада предузела културне пројекте „изван својих могућности, јер су Мађари нација културе“. Рекао је да је влада потрошила преко 4.000 милијарди форинти на такве пројекте од 2010. године, а као примере је навео Лигет пројекат, музејски комплекс у градском парку Будимпеште, обнову Државне опере и финансирање филмске индустрије. Прва два пројекта је управа у Будимпешти стопирала, након доласка на власт.


Марија Шмит, председница Фондације за историјска и социјална истраживања централне и источне Европе, која ће водити нови институт, рекла је да осим истраживача, у институту добродошла и шира јавност која ће присуствовати широком спектру књижевних и уметничких програма . Институт ће такође покренути програме стипендирања истраживча и преводилаца, додала је она.


Институт "Имре Кертез" смештен је у сецесионистичкој вили у Улици Бенцзур, у шестом кварту Будимпеште. Фондација је зграду купила од града по цени од 762 милиона форинти (2,1 милион евра) и платила две милијарде форинти за обнову тог здања