Отворен нови мађарски конзулат у Северној Македонији

Мађарска пружа снажну подршку својим компанијама како би успеле на страним тржиштима, а Западни Балкан сматрамо кључним подручјем у том смислу, рекао је министар спољних послова Петер Сијарто на отварању мађарског конзулата у Штипу, у Северној Македонији."Мађарске компаније су традиционално успешне на Западном Балкану и наша влада доноси одлуке потребне за њихов даљи успех", рекао је Сијарто.


Према његовим речима, мађарска Ексимбанк обезбедила је кредитну линију од 115 милиона евра за сарадњу мађарских и северномакедонских компанија. Отварање конзулата у Штипу такође је усмерено на јачање економских односа, рекао је он, додајући да се Штип налази на раскрсници трговинских путева у источном делу земље.


Сијарто је рекао да билатерална економска сарадња двеју земаља има чврсте темеље и да је, упркос кризи, трговинска размена повећана 38 процената прошле године и 12 процената у прва четири месеца ове године.


"У интересу мађарске националне безбедности и економије је интеграција земаља Западног Балкана у Европску унију, па ће Мађарска наставити да улаже напоре да се убрза процес придруживања. Јачање Северне Македоније такође је важно безбедносно питање за Мађарску, јер се притисак илегалних миграција непрестано повећава. На јужним границама Северне Македоније регистровано је недељно најмање 300 покушаја илегалног преласка границе, а повлачење НАТО-а из Авганистана могло би резултирати новим таласима миграције ка Европи. Наш је интерес, у Европи, да се ови миграциони таласи зауставе што даље и зато кажем да је европска интеграција Западног Балкана за нас безбедносно питање, јер само снажни Западни Балкан, укључујући и снажну Северну Македонију, може зауставити миграциони талас “, рекао је он.


Бујар Османи, министар спољних послова Северне Македоније, рекао је на отварању да ће мађарски конзулат допринети економском развоју источног дела његове земље.