top of page

Оштре речи на релацији Ryanair - влада

Вербални рат између нискотарифног превозника Ryanair-а и мађарске владе наставља се након што је Орбанов кабинет одлучио да уведе ванредне порезе за банке и друге велике приватне компаније како би извршила ребаланс буџета користећи приходе из тих извора.Након што је у интервјуу мађарском ХВГ-у ту меру означио као „веома глупу“, извршни директор Ryanair-а Мајкл О’Лири директно је назвао министра за економски развој Мартона Нађа „потпуним идиотом“, захтевајући од локалних власти да укину порез.


Као одговор на увредљив тон, који је иначи типичан за О’Лиријев стил, министар је рекао „да би било добро да авио-компаније дају једнако брзе одговоре када им се мађарски грађани обраћају са притужбама на квалитет услуга“, оценивши да су речи генералног директора потпуно неприхватљиве.


Ryanair је позвао министра економског развоја Мартона Нађа да објасни зашто се авио-компанијама наплаћује порез на вишак профита, како би се „заштитиле мађарске породице“, када авио-компаније пријављују рекордне губитке због ковида и инвазије на Украјину, односно како повећање пореза на авионска путовања помаже мађарским породицама.


У саопштењу се такође цитира Мајкл О’Лири, генерални директор ирске компаније, који у свом стилу критикује одлуку владе: „Може се разумети зашто би Мађари могли да наметну порез на вишак профита секторима нафте и гаса, који остварују невероватне профите као резултат руске илегалне инвазије на Украјину. Али проширити овај порез на 'вишак профита' на индустрију која прави губитке, као што је авио-саобраћај, који се бори да се опорави од последица ковида и недавних утицаја руске инвазије на Украјину, показује да министар Нађ заборавио економију“, рекао је он и додао да ћемо му послати нову књижицу „Економија за лутке“, за коју се нада да ће је проучити.


„У време када многе друге земље ЕУ снижавају порезе и накнаде да би повратиле саобраћај, туризам и радна места, мађарска влада ради супротно, тако што путовање авионом у/из Мађарске чини скупљим и мање конкурентним“, рекао је О’Лири, позивајући локалне власти да пониште „идиотски порез“ и Мартона Нађа назвао „потпуним идиотом“ и "будалом".


Министар Нађ је, реагујући на ове изјаве, рекао да не разуме двоструке стандарде Ryanair-а. Та компанија плаћа исту врсту пореза, на пример, у Немачкој, Холандији, Шведској и Француској, у складу са законом и без икаквих проблема. Зашто се онда противе мађарској процедури, упитао је министар у свом саопштењу.


Он је рекао да је уобичајено да мултинационална компанија штити свој профит, а не мађарске породице, али да мађарска влада ипак очекује "да се сви понашају на фер и законит начин, укључујући и Ryanair". Мађарске власти ће, по њему, предузети мере против сваког ко не буде поступао у складу са тим.


Ова компанија је претходно најавила да ће пренети додатне трошкове на путнике, чак и за резервације направљене пре него што порез ступи на снагу 1. јула. Као одговор, мађарска влада је објавила да покреће процес за заштиту потрошача од Ryanair-а.

Comments


bottom of page