top of page

О проширењу НАТО-а 7. децембра?

Мађарски парламент могао би 7. децембра, последњег дана који има на располагању у овој години, да одлучује о приступању Финске и Шведске НАТО-у. Раније је министар спољних послова Петер Сијарто рекао да се о томе до сада није гласало не у инат Бриселу, већ зато што није било времена.Вест да би Парламент у Будимпешти 7. децембра могао да гласа о приступању Шведске и Финске НАТО-у, пренео је мађарски портал "Слободна Европа". Наводи се да је саопштење о томе издато на Парламентарној скупштини НАТО-а у Мадриду. Члан Европског парламента из редова опозиционог МСП-а Тамаш Харангозо, међутим, каже да је био изненађен када је од шефа белгијске делегације чуо да су га "мађарски пријатељи обавестили да могу да гласају о ратификацији 7. децембра". Тај датум су потом овом мађарском политичару потврдили и посланици из владајућег Фидеса.


Последња овогодишња седница Парламента биће одршана од 5. до 7. децембра. То значи да је одлучивање о проширењу НАТО-а остављено за последњи радни дан у овој години. Укупно 28 од 30 чланица НАТО-а већ је гласало за прикључење Финске и Шведске. Међутим, две државе још увек нису ратификовале споразум. Једна је Турска, друга Мађарска.


Раније је шеф дипломатије Петер Сијарто рекао да Парламент током јесени расправља о нацрту закона који је поднет на захтев Брисела толико брзим темпом, да нема времена да се бави питањем проширења НАТО-а пре децембра.

Comments


bottom of page