top of page

Палковић: Разјаснили смо неке неспоразуме

Односи Мађарске и Немачке су „прича о успеху“ и корисни су за цео свет, рекао је мађарски министар технологије и индустрије Ласло Палковић после разговора са немачким вицеканцеларом и министром економије Робертом Хабеком, у Берлину.Обраћајући се медијима, Палковић је рекао да су он и Хабек, "разјаснили неке неспоразуме” уочи састанка мађарског премијера Виктора Орбана и немачког канцелара Олафа Шолца, планираном за понедељак, рекао он и додао да две земље немају несугласица када је у питању економија.


Палковић је рекао да је истраживање Немачко-мађарске привредне коморе показало да ће 88 одсто немачких компанија које послују у Мађарској поновити своја прошла улагања у земљи и да је то такође знак успеха билатералне економске сарадње. Истакао је да су он и Хабек разговарали о енергетици и другим областима сарадње, напомињући да је Мађарској потребно стабилно снабдевање енергијом како би немачке компаније које у њој раде биле успешне.


„Недавни догађаји су нас такође навели да поново размислимо о енергетској ситуацији у Мађарској, укључујући и циљ да постигнемо независна и еколошки прихватљива решења која ће карактерисати наредни период“, рекао је он.


Палковић је рекао да су разговори покрили и планове за изградњу водоничне економије и питање нових технологија за погон возила, при чему су, како је рекао, Мађарска и Немачка сагласне да политичке одлуке морају да се држе принципа „технолошке неутралности“.

Comments


bottom of page