Пал Волнер поднео оставку

Заменик министра правде Мађарске Пал Волнер поднео је данас оставку након што је Тужилаштво саопштило да је осумњичен за примање мита и друга кривична дела.


Одмах пошто је Тужилаштво затражило одузимање посланичког имунитета Волнеру, он је објавио да напушта све политичке функције, иако је негирао кривицу.


Тужилаштво је раније данас саопштило да је Волнер, посланик владајуће странке Фидес, под истрагом због вишеструког примања мита од председника Мађарске коморе правосудних службеника, у износу између два и пет милиона форинти (између 5.450 и 13.650 долара).


Волнер, који је од 2019. године био државни секретар Министарства правде, осумњичен је да је примањем мита од председника коморе злоупотребио службени положај ради личне користи. Захтев за одузимањем посланичког имунитета и истрага против високог званичника владе веома су ретки у Мађарској, коју ЕУ често критикује због недостатка независности судства.


Волнер је практично био десна рука министарке правде Јудит Варге, а у јавности је често спомињан као функционер министарства који је једини овлашћен да потписује налоге за праћење и прислушкивање одређених особа.


Да подсетимо, Европска комисија је обуставила исплату више од осам милијарди долара намењених Мађарској за опоравак од последица корона вируса, услед забринутости да њен план потрошње тог новца не садржи адекватне мере заштите од корупције. ЕУ је такође развила механизам који јој омогућава да задржи средства намењена чланицама осумњиченим за њихову злоупотребу, чему се мађарска влада оштро противила.