Пандемија дубински мења економију

Економска криза изазвана пандемијом коронавируса дубински ће променити светску економију, која ће се сада више оријентисати ка екологији и нумеризацији, а Европа ће те промене дочекати у „одличној позицији”, оценила је директорка Европске централне банке (ЕЦБ) Кристин Лагард.


Ова криза ће довести до убрзања трансформације европских економија, а та трансформација је већ „латентно присутна”, рекла је Лагардова током видео конференције о економији француског региона Екс-ан-Сен, одржаној у Паризу.

„Када је реч о производњи, тржишту, запослењу, оно што тренутно проживљавамо вероватно ће довести до еволуирања ка једном одрживијем начину живљења, који ће бити више еколошки”, рекла је Кристин Лагард.

Како преноси париски „Фигаро”, Лагардова се посебно осврнула на рад на даљину, који ће, како је оценила, „трансформисати начин функционисања свих запослених”, барем када је реч о развијеним земљама.

Такође је оценила да ће доћи да значајног пораста коришћења нумеричких технологија и роботизације у индустрији. Суочена са таквим трансформацијама, Европа је у одличној позицији да их прихвати, додала је Лагардова.