top of page

Папа стиже у Будимпешту на два сата

Папа Фрања у недељу долази у Мађарску, што је прва посета поглавара Римокатоличке цркве овој земљи од 1996. године, односно од посете папе Јована Павла II. Папа Фрања ће служити мису на затварању 52. Међународног еухаристијског конгреса, догађаја који траје недељу дана, а одржава се на сваке четири године и окупља католике из свих делова света.


Очекује се да миси у Будимпешти присуствује чак 100.000 људи, упркос забринутости епидемиолога због поновног скока броја заражених вирусом корона. Организатори Kонгреса су саопштили да ће догађаји бити изузети од одредби о масовним окупљањима, те да неће бити потребни сетификати о вакцинацији, ношење маски и поштовање мере тзв. физичког дистанцирања.


Пре мисе папа ће се накратко састати са мађарским председником Јаношем Адером и премијером Виктором Орбаном. Познат по жестоком противљењу имиграцији, Орбан је често заузимао ставове који се не слажу са ставовима папе Фрање. Мађарски премијер је 2015. одбио предлог да прихвати мигранте са Блиског истока и из Африке, који су током мигрантске кризе пристизали у Европу, а ни данас се томе противи. Насупрот њему, папа Фрања је у то време апеловао на католике у Европи да прихватају мигранте, а у једном саопштењу новијег датума навео је да приступ мигрантима треба да укључује „прихватање, заштиту, промоцију и интеграцију“.


Орбан је такође на мети жестоких критика због своје недавне политике за коју је Запад оцењено да угрожава права ЛГБТ популације, што је питање према којем папа Фрања изражава умереније ставове. У мађарској јавности се као могући разлог веома кратке сатнице папине посете Мађарској наводи управо нетрпељивост према Виктору Орбану.


После двочасовне посете Мађарској, папа Фрања ће отпутовати у Словачку на пед дана, пре него што се врати у Рим 15. септембра.

Comments


bottom of page