Папа Фрања се ускоро враћа у Мађарску?

Поглавар Римокатоличке цркве је на лету из Словачке за Ватикан рекао да су притужбе на његову једнодневну посету Будимпешти, где је у недељу служио завршну мису 52. Евхаристијског конгреса, засноване на „неспоразуму“.


Посета Словачкој била је раније организована, рекао је папа, и нагласио да му је то ограничило боравак у Мађарској. Напоменуо је да се у недељу по трећи пут срео са председником Јаношем Адером.


„Обећао сам председнику да ћу размотрити још једну посету Мађарској следеће или неке друге године“, рекао је он.


У вези са састанком са премијером Виктором Орбаном, папа је рекао да је „прилично дуг, 40-минутни састанак, одржан у пријатељској атмосфери и делимично се фокусирао на питања животне средине: „Поздрављам еколошку свест Мађара“, рекао је он.


Папа Фрања је открио и да су разговарали и о мерама заштите породице у Мађарској: „Док забринутост због демографског пада расте у Западној Европи, у Мађарској и Словачкој сам видео много младих парова и деце“.


Између осталих тема, он се дотакао и права ЛГБ популације. Рекао је да су владе дужне да "помажу истополним паровима који живе заједно и штите њихова права", али је додао да "то нема никакве везе са сакраментом брака": „Морамо да поштујемо све, али вас молим да не тражите од цркве да пориче сопствене истине“, рекао је он.