Парбесед: Влада би да цензурише Фејсбук

Опозициона странка Парбесед предложила је Мађарском парламенту да донесе уредбу која би обавезала Владу да се "одрекне покушаја да ограничи Фејсбук", изјавио је челник посланичке групе ове партије Бенце Тордаи, на конференцији за новинаре.Тордаи је упозорио да Фејсбук као друштвена мрежа треба да функционише по правилима Европске уније, "а не да државе чланице одлучују о томе да ли ће га и колико ограничити". Он је истакао да мађарска влада "нема алате да изврши такву контролу", додајући да "антидемократски режим не може да осигура демократско функционисање друштвених мрежа".


Тордаи је подсетио да је владајући Фидес раније покушао да „утиче на кориснике Фејсбука путем лажних профила, који шире лажне вести на Фацебооку". Такође је предложио да опозиција започне разговоре о томе како да се супротстави Фидесовим покушајима да „цензурише Фејсбук“.


Национална агенција за заштиту података је, пре неколико месеци, критиковала праксу Фејсбука да „неоправдано гаси личне профиле", предложивши да мађарска влада направи нацрт правила по којима би профили могли да буду угашени само са "убедљивим разлогом", с тим што би власт би могла да поништи те одлуке.