top of page

Парламент није опозвао председника Суљока

Посланици Мађарског парламента су приликом тајног гласања одбацили предлог опозиције за покретање поступка за смену председника Тамаша Суљока са те функције.У дебати о нацрту резолуције који је поднела опозициона Демократска коалиција, посланик демохришћана Имре Вејкеи, шеф Парламентарног одбора за правосуђе, рекао је да је одбор препоручио парламенту да не покреће „очигледно неосноване и недостојне поступке који су служили само циљевима кампање“.


Он је рекао да су опозиционе странке које су поднеле предлог „изнеле лажне оптужбе и дошле до погрешног закључка“. Према његовим речима, такав поступак се може покренути само против председника за кога се утврди да је намерно прекршио устав, прекршио закон или починио злочин.


"Међутим Парламентарни одбор за правосуђе закључио је да наводи у предлогу нису повезани са радњама Тамаша Суљока као председника. Тиме се искључује било какав основ за посттупак збор намерног кршења закона", рекао је Вејкеи.


Он је додао да је неоснован и навод да је Суљок деловао у сукобу интереса док је био председник Уставног суда. Навео је да је садашњи председник Мађарске суспендовао своје адвокатске активности током периода председавања Уставним судом, а да је предмете на којима је радио раније преузео његов заменик.


Посланик ДК Ласло Шебиан - Петровски рекао је да шест опозиционих партија које су позвале на поступак против Суљока, верује да постоје документи који доказују да је Суљок као адвокат био умешан у „незакониту продају мађарског пољопривредног земљишта странцима“ почетком двехиљадитих година. Шебиан - Петровски је рекао да је Суљок наставио да учествује у таквим трансакцијама чак и током свог мандата као уставни судија. Додао је да „џепни уговори” који су коришћени у трансакцијама никада нису били легални.


"Без обзира на то да ли је истекао рок за застаревање случаја, председник би требало да сноси одговорност и за своја кривична дела из прошлости, а не само за она која почини као шеф државе", рекао је посланик ДК.

Comments


bottom of page