Парламент о Тријанону и ванредном стању

Посланици Мађарског парламента расправљаће о окончању ванредног стања, проглашеног у марту због епидемије корона вируса, а на тродневној седници, која је управо почела, обележиће и стогодишњицу Тријанонског уговора.На седници парламента, током наредна три дана, требало би да буду изгласане промене пореске политике у циљу ублажавања економског пада због епидемије, као и предлог закона о порезу на мало. Заступници ће такође гласати о нацрту закона који је предложила опозиција, а који позива на проглашавање климатске ванредне ситуације и предузимање конкретних мере борбе против климатских промена.


Парламент ће потом расправљати о амандманима на буџет за 2021. годину, а требало би да једном од одлука, буде укинуто ванредно стање у земљи. Међутим, предложено је да на снази буде сет прелазних прописа, који ће задржати неке мере уведене током ванредног стања.


У четвртак ће посланици одржати једночасовну седницу поводом обележавања стогодишњице Тријанског уговора, потписаног након Првог светског рата, по коме је две трећине територије Мађарске уступљено суседним земљама. Том приликом биће предложено усвајање политичке декларације о заштити националног идентитета.