Пастор: Мађарска и Србија једно тржиште

Две пољопривреде и две науке у две државе нису конкуренција једна другој, него је ово један простор, једно тржиште које је и развојни простор, сматра Иштван Пастор.


На конференцији "Иновативна решења за конкурентну пољопривреду" председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор изјавио је да је "уложено много времена у успостављање изванредних политичких односа између Србије и Мађарске".

Како је навео, сличних конференција има више у току године на релацији Србија - Мађарска, али су сајамске приредбе увек повод за организовање оваквих, веома значајних, респектабилних конференција: "Надали смо да ће то да се деси, али нас није било превише који смо у то веровали. Зато је срећа доживети ово и срећа је разговарати или бити учесник разговора када се говори о успостављању сарадње у области иновативних решења, трагању за иновативним решењима, у њиховој примени. Наиме, две пољопривреде, две науке у две државе нису конкуренција једна другој, него је ово један простор, једно тржиште које је и развојни простор", додао је Пастор.

Средњоевропска мрежа за привредни развој ЦЕД, која је главни организатор конференције, има улогу да споји мађарске компаније са нашим компанијама, навео је Пастор и додао да кад су у питању иновативна решења на конференцији су представљена најновија која се у Мађарској користе у семенарству и заштити биља и другим областима.

А Михаљ Чаки, представник организација Средњоевропска мрежа за привредни развој ЦЕД објашњава да је "крајњи циљ трансфер технологије, односно трансфер тих сазнања која су већ у Мађарској урађена како би се и у Србији примењивала".

Конференција је организована у оквиру 88. Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду, а уз Средњоевропску мрежу у оргнизацији су сарађивали Амбасада Мађарске, Мађарско-српска трговинска и индустријска комора и Мађарско-српски пословни савет.