Патријарх Павле добија споменик у Москви

Споменик патријарху српском Павлу (1914-2009), који ће бити подигнут у центру Москве, радиће познати руски уметник Николај Николајевић Павленко, а статуа од месинга биће висока 175 центиметара и тешка око 400 килограма.


На платоу испред Храма Петра и Павла биће постављен и споменик патријарху московском и целе Русије Алексеју Другом, а оба споменика биће подигнута на иницијативу доктора теологије и викарног епископа моравичког Антонија Пантелића.


Владика је за портал 24седам рекао да се на том пројекту ради већ дуже време са циљем да се кроз личности двојице патријараха „овековечи братска љубав два словенска народа”.


Истиче да су патријарси Павле и Алексеј Други били заслужни за то што је после вишедеценијске паузе обновљен рад Подворја СПЦ у Москви и да је сасвим природно да се споменици поставе испред храма Светих апостола Петра и Павла, у непосредној близини Кремља.


„Ја сам само послушао глас своје пастве, након чега смо контактирали с уметником и договорили све неопходне детаље”, рекао је владика Антоније, који скоро две деценије руководи Подворјем СПЦ у Москви.


Он је казао да је светска пандемија вируса корона утицала на посао око израде споменика и да су рокови за завршетак померени за следећу годину када Подворје обележава 20 година постојања.


За патријарха московског и целе Русије Алексеја Другог каже да је оставио велики траг у историји нашег народа и подсећа да је током сукоба деведесетих у више наврата посећивао Србију и Републику Српску и да је пружао подршку Србима с обе стране реке Дрине.


„То исто је чинио патријарх српски Павле, тако да су обојица били својеврсни борци против рата, за мир у свету. Подићи споменик само једноме од њих, представљало би историјски пропуст који никада не бисмо могли надокнадити”, рекао је епископ Антоније.


Истиче да ће споменик патријарху Павлу представљати његову фигуру у стојећем положају. Владика каже да ће споменик бити изливен у Украјини, где се налази атеље Николаја Павленка, а да ће завршни радови бити обављени у Москви, преноси Танјуг.