"Пегазом" надгледан и контраобавештајац?

Број телефона неименованог службеника Специјалне службе за националну безбедност (НБС) такође се појављује на листи мета шпијунског софтвера Пегаз, према најновијем извештају Центра за истраживачко новинарство Директ 36.


Центар Директ 36 је објавио да је успео да открије ко стоји иза једног присушкиваног телефонског броја, захваљујући израелској бесплатној апликацији за идентификацију позиваоца. Према њиховим сазнањима, број припада мађарском техничком контраобавештајцу. Сарадници ценрасу позвали број дотичне особом и она им се јавила, али је одбила да улази у било какве детаље.


Према истраживачком порталу, постоје две опције које објашњавају појављивање телефонског броја на листи. Или је сам службеник специјалне службе био мета, или су можда тестирали софтвер на његовом уређају. Оба сценарија, како истичу, појачавају претпоставку да иза Пегазове операције у Мађарској стоје мађарске власти. Kао додатна, теоретска могућност, обавештајац је можда био мета из друге земље, али до сада доступне информације о Пегазовим операцијама не пружају могућност да је вероватноћа те могућности велика.


Док опозиција оптужује власт за спровођење тајног надзора и прислушкивање системом Пегаз, Орбанова влада и даље одбија да одговори на питања о овом случају. Премијер Виктор Орбан до сада није желео да детаљније коментарише скандал који је присутан већ неколико месеци, али аналитичари сматрају врло индикативном његову напомену да је "надгледање било кога оправдано, ако постоји могућа претња по националну безбедност".