Пепео За Зе Габор положен у њеној Будимпешти

Пепео глумице мађарског порекла За Зе Габор, која је осим по својим филмским улогама била позната и по гламурозном животу, духовитости и девет бракова, положен је у Будимпешти скоро пет година након њене смрти.


Глумичин пепео положен је на гробљу у главном граду Мађарске, где ће се налазити заједно са посмртним остацима других познатих мађарских глумаца, писаца и песника. На церемонији је свирао ромски оркестар, крај урне су положене њене омиљене жуте и ружичасте руже. Рођена као Сари Габор у богатој мађарској породици, 1930-их је проглашена за мис Мађарске. Како се приближавао Други светски рат, она и њене сестре кренуле су ка Сједињеним Државама, а иза ње је остао први супруг Бурхан Белге, турски дипломата.

Њен последњи супруг Фредерик Принц фон Анхалт, с којим је била у браку од 1986. године до своје 99. године (2016), рекао је да је у тестаменту изразила жељу да почива у Мађарској. Фон Анхалт је рекао да је урну са три четвртине пепела однео у Лондон, затим у Немачку и одатле у Будимпешту, користећи прилику када су границе биле отворене - због пандемије. Истакао је да ће остатак њеног пепела остати у Лос Анђелесу и додао да је За За увек више била за слављење живота.


Рођак глумице, Јожеф Габор из Мађарске, који јој је био близак, рекао је да није позван на данашњу церемонију: "Учинила је много за Мађаре, било за оне који су побегли након устанка 1956. или током епидемије полиомијелитиса, а те ствари није радила јер је желела да уђе у вести", додао је Јожеф Габор.

За За Габор, једна од последњих звезда холивудског "златног доба", са своје две сестре, Евом и Магдом, постала је чланица холивудског друштвеног круга у најбољим годинама. Појавила се у више од 30 филмова, укључујући Мулен руж из 1952, и Лили из 1953. године. Већ седамдесетих година прошлог века почела је да одбија мање улоге.